Pojem nerezová ocel označuje legovanou ocel s vysokou odolností vůči chemické i elektromechanické korozi.
Rozdíl mezi nerezovou ocelí AISI 304 (1.4301) a AISI 316 (1.4404)
AISI 304 – americké označení standardní oceli
Nerezová ocel 304 je nejvíce používanou ocelí na trhu, hovorově se jí říká „potravinářská“.
- Mezi její přední vlastnosti patří například: odolnost vůči korozi, dobrá svařitelnost, velmi dobře se leští, dobrá tvárnost při ohýbání a ohraňování, nemagnetičnost.
- Odolá vysokým teplotám až do 350 °C.
- Protože je lehce omyvatelná a na povrchu se nedrží bakterie a řasy, je velice hygienická.
- To je jedním z hlavních důvodů, proč je užívána v potravinářském, chemickém, kosmetickém, farmaceutickém, mlékárenském a pivovarnickém průmyslu.
- Výrobky z nerezové oceli 304 najdete také ve zdravotnických zařízeních, automobilovém průmyslu a také ve většině domácností ve formě kuchyňských spotřebičů.
Nerezová ocel 316 je vysoce odolná proti silným organickým i anorganickým kyselinám.
- Kromě chromu a niklu jako ocel 304 obsahuje také molybden.
- Díky velmi nízkému obsahu uhlíku je velmi dobře svařitelná a ohybatelná.
- Nejvíce se používá v chemickém průmyslu, v bazénech a jejich okolí a také ve většině zařízení, která jsou ve styku s mořskou vodou.
|
|
|
|
|